Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nofertiti

 

A hatalom megragadása:

 Kép

Valószinűleg az egyiptomi Hatsepszut királynő (Kr.e 1503 - 1482) volt az első asszony a történelemben , aki tényleges politikai hatalmat szerzett . Eleinte kiskorú mostohafia gyámjaként kormányzott. Később , ahelyett hogy átadta volna neki a hatalmat , egy vallási ünnepség során maga foglalta el a trónt. 

 

A papok egy istenszobrot vittek Hatsepszut mellet, ám az olyan nehéz volt , hogy térdre estek a súlyos teher alatt. Hatsepszut kijelentette, hogy mindez jeladás volt  arra , hogy az istennők őt akarják uralkodónak. Kikáltotta magát Egyiptom "királyának".    Az ország élén sikeres hadjáratokat vezetett Núbiában és Szíriában, és mindig férfi ruhába öltözve állt a hadak elé.

Mikor Hatsepszut meghalt, mostohafia végre felléphetett a fáraók trónjára. Mivel az új fáraó gyűlülte Hatsepszutot, aki uralkodott fölötte , összes szobrát le döntötte. Korunk régészeire maradt a feledat , hogy összerakják a kődarabokat , és feltárják Hatsepszut uralkodói sikerei, aki nemcsak a háborúkban állt helyt m hanem ösztönözte a kereskedelmet és új felfedezéseket is. Uralkodása alatt jelentős építészeti alkotások születtek.

 

Nofertiti:

 Kép

Nofertiti (vagy Nofretete, Kr.e XIV. sz) királynő olyan nagy befolyással volt férjére , Ehnaton fáraóra, hogy valójában Egyiptom társuralkodójának  kell őt tekintenünk.
Ehnaton azzal is kimutatta felesége iránti szerelmét és tiszteletét, hogy második nevet adott neki - Nofernoferuaton-, peidg általában csak a fáraók viselhettek két nevet . Uralkodásának 14. évében Ehnaton bejelentette, hogy társuralkodóként maga mellé emel egy Szemenhkare nevű személyt. Ennek az új táruralkodónak Nofertiti nevét , a Noferneferuatont adta a fáraó. Szemenhkaréról nagyon keveset tudunk. Egyes történészek úgy vélik, hogy ez a titiksatos társuralkodó nem volt más mint maga Nofertiti. Úgy gondolják , hogy Ehnaton megtudta, hogy felesége nem tud neki fiú örököst szülni , ezért feleségül vette saját első szülött lányát . Kárpótlásul azért , hogy más feleséget vett maga mellé , "királyt " csinált Nofertitiből.
  

Nyilak animált GIFNyilak animált GIFNyilak animált GIFNyilak animált GIF Nézd meg a képeket is !!

 

 

A mappában található képek előnézete Nofertiti