Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyiptom élén a fáraók álltak, mely kifejezés jelentése: nagy ház. A fáraók korlátlan hatalommal bírtak, az egész ország az ő tulajdonukat képezte. Az emberek istenként (Hórusz sólyomisten megtestesüléseként), később pedig az isten fiaként (a IV. dinasztiától Ré napisten gyermekeként, majd az Új birodalom korától Amon-Ré leszármazottjaként) tisztelték őket, akik egyfajta híd szerepet töltenek be az ég és a föld között. Az egyiptomi istenkirályok sorát dinasztiákra (uralkodócsaládokra ) osztjuk Három évezred alatt 31 dinasztia uralkodott a fekete föld országában.
II. Ramszesz még a leghatalmasabb fáraók közül is kiemelkedik. Ez a kiváló állam férfi és bátor katona több mint 60 évig ült Egyiptom trónján (i.e. 1290-1224) , mely időszak alatt sikerült megszilárdítania a birodalmat. Mindeközben magánéletében sem tétlenkedett : 96 fia és 60 lánya született ! Monumentális szobrai máig hirdetik nagyságát.
A fáraók gyakran közeli női hozzátartozóikat, nővérüket vagy féltestvérüket vették feleségül. Így a királyi család vére tiszt maradt. A fáraó cím jellemzően a főfeleség elsőszülött fiára szállt.Érdekesség: Az egyiptomiak nagy hangsúlyt fektettek a szépítkezésre. Egyenesre vágott , vállig érő hajukra különféle kenőcsöket kentek, fejüket gyógy- és egyéb növények kivonatával hintették meg. A végeredmény: jó illatú, ámde zsíros haj, azzal a pici szépséghibával, hogy az olvadó kenőcs időnként lecsordogált a nyakukra!