Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Ókori Egyiptom történetében három nagy korszakot (Ó-, Közép- és Újbirodalom) , valamint számos átmeneti időszakot különböztetünk meg a fáraók dinasztiáit is ebben az időrendben helyezzük el .

Több mint 7000 évvel ezelőtt Közép-Afrikából érkeztek az első népcsoportok Egyiptom földjére. A Nílus mentén és a folyó déltájában letelepedett közösségek kezdetben egymástól teljesen függetlenül éltek. A kis falvacskák fokozatosan egyesültek. , és kialakult Felső-

Egyiptom (a Nílus völgyében ), valamint Alsó-Egyiptom (a Nílus-deltában). A két királyságból i.e. 3000 táján jött létre az egységes egyiptomi birodalom.

A fáraóknak általában a görög és egyiptomi neve ismert. Kheopsz például Hufuként látta meg a napvilágot. A név különös jelentőséggel bírt: vallási szerepet, sőt varázserőt tulajdonítottak neki . A névtől való megfosztás a legszigorúbb büntetések közé tartozott.

A vezírek (kancellárok) segítették a fáraót az ország kormányzásában. Alsó- és Felső-Egyiptom élén külön vezírek álltak, akik kezdetben a fáraó családjából származtak . A nagybefolyással bíró vezírek irányították a gabonaraktárakért  vagy a hadseregért felelős királyi felügyelők munkáját. A bibliai József , akit testvérei egyiptomi kereskedőknek adtak el , szintén ezt a magas rangot töltötte be. A megtiszteltetést a fáraót  gyötrő álmok megfejtésével érdemelte ki.

 

 

Érdekesség: A földművelők a kevesebb adó reményében – többek között- kecskékkel és kacsákkal próbálták megvesztegetni az adószedőket.