Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyiptomi hírességek

 

Képfáraók nagy része monumentális építményeik révén vált  halhatatlanná. A sort II. Ramszesz vezeti. Sok más mellett az ő nevéhez fűződik az abu-szinbeli sziklatemplom és I. Széthi templomának befejezése Luxorban. A karnaki Amon-templom hatalmas oszloptermének munkálatait III. Amenhotep uralkodása alatt kezdődtek meg, de az őt követő fáraók szinte kivételnélkül hozzátettek valamit az épületegyütteshez. Hatsepszut királynő Deir-el Bahariban építette fel teraszos halotti templomát , míg III.  Ramszeszére Medinet Habuban csodálkozhatunk rá.
Kép Hatsepszut királynő (i.e 15. sz) férje, Thotmesz halálát követően magát fáraónak nyílvánítva az uralkodói jelképek mellett (kettős korona, jogar, cséphadaró) átvette a férfiruha- és szakállviseletet is. Hatalma
megszilárdítása érdekében Amon isten leányának tüntette magát. 
Egyes források szerint Kleopátra királynő
(i. e. 69-30) nem is annyira a szépségével , mint a szellemsségével és az eszével kápráztatta el a férfiakat. Két római hadvezért, Julius Ceasart és Antoniust is meghódított, sz utóbbihoz feleségül ment. Minden  igyekezete ellenére Egyiptom végül római provincia lett . Kép Kleopátra önkezével vetett véget életének.
A ránk maradt alkotások alapján a legszebb egyiptomi asszony cím
Ehnaton feleségét, Nofertitit illeti meg. Nevének jellentése : "a szépség, aki jön". Nofertiti jelentős szerepet játszott az új isten , Aton kultuszának terjesztésében és a királyi építkezések folytatásában (Amarna, Karnak) 
III. Thotmesz
fáraó (i.e 1490 - 1436) sok új területet csatolt Egyiptomhoz. Az ő parancsára épült az a hatalmas gránit obeliszk (egyetlen kőtömbből fargott, négyzet alapú, felfelé piramisszerű Kép keskenyedő , csúcsban végződő oszlop), mely jelenleg Londonban áll, és Kleopátra tűjének nevezik (holott semmi köze a leleményes királynőhöz).
A hírességek sorából nem hiányozhat egy zseniális magyar
egyiptológus, Kákosy László
(1932 - 2003) sem. A tudós már 1964-ben részt vett az Abu-Szinbelben zajlódó leletmentő ásatásokon, önálló kutatómunkára 1983-tól nyílt módja. Ekkor Thébában , a hivatalnokok  temetőjében végzett világszerte elismert feltárást. A magyar régészet e Kép kiemelkedő alakjának számtalan tanulmánya és könyve jelent meg.
Kép

 

 

 

Nyilak animált GIFNyilak animált GIFNyilak animált GIFNyilak animált GIF Nézd meg a képeket is !! 

 

A mappában található képek előnézete Egyiptomi Istenek