Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Gizában található három piramist több mint 4500 éve emelték, hogy Kheopsz(Hufu), Khephrén(Hafré) és Mükerinosz (Menkaüré) fáraók haláluk után itt találjanak örök nyugalomra. Mind közül a leghatalmasabb , a Kheopsz. piramist (a Nagy Piramist ) mindegy 20 évig építették , négyezer kőfaragó  és sok ezer munkás közreműködésével . Az birodalomban a mészkő és a gránit képezte a gondosan tájolt piramisok alapanyagát. A Nagy Piramisnak például mindegyik oldala egy-egy égtáj felé néz, a Gizai piramisok elhelyezkedését vizsgálva pedig szakemberek rájöttek, hogy azok a tökéletesen leképezik az Orion csillagkép csillagait.  
Az első piramisokat lépcsőszerűen alakították ki . Úgy gondolták , a fáraó ezen a lépcsőfalon keresztül ér el az istenekhez .  Az első , közel 60 méter magas lépcsős piramis Szakkarában készült el Dzsószer fáraó megbízásából, vezére Imhotep zseniális tervei alapján .  A Gizában található , jellegzetes gúla alakú építmények  már a piramisépítészet egy következő állomását jelzik. 
A gizai piramisok melletti három kisebb építmény feltehetően a fáraófeleségek temetkezési helyéül szolgált. A történetírás szerint Kheopsz fáraó testét csónakon szállították ide a Níluson, majd a folyó melletti völgytemplomba került sor a balzsamozásra. Több forrás szerint sosem temették el a nevét viselő piramisba.
A Khephrén-piramishoz vezető utat egy hatalmas oroszlántestű , emberfejű kőszobor , a Szfinx oltalmazza. Arcvonásait Khephrén fáraó után mintázták meg. E páratlan műalkotást többször maga alá temetette a sivatag homokja. I. Thotmesz fáraó (i.e 1506 - 1494) hihetetlen erőfeszítések árán szabadította ki homokbörtönéből a Szfinxet.
Az építők a piramisokba nehéz gránitajtókat szereltek fel, és számos  zsákutcákba torkolló folyosót alakítottak ki , így nehezítve a sírrablók munkáját. 
A Kheopsz piramisban két temetkezési helység található , a fáraóé ls a királynőké. A fáraó földalatti befejezetlen sírkamráját a 8 méter magas Nagy Galériának nevezett csarnokon keresztül lehetett megközelíteni. A piramis belsejében kb. 20x20 cm-es járatokat fedeztek fel, melyek rendeltetése máig vitatott. Talán szellőzőnyílások? Netán a fáraó lelkének kellett volna ezen az útvonalon távoznia? A járatok egyikébe apró filmfelvevő robotot vezettek be , melyek tanúsága szerint a földalatti átjárót egy még fel nem tárt , titkos ajtó zárja le. a rejtély megoldása rád vár ...

 

Nyilak animált GIFNyilak animált GIFNyilak animált GIFNyilak animált GIF Nézd meg a képeket is !!

 

 

A mappában található képek előnézete Azok a csodálatos piramisok