Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 1.A piramisok

Az ókori Egyiptom talán legrejtélyesebb alkotásai a piramisok. E hatalmas kőtömbökből álló, gúla alakú építmények  fáraók sírjai. Azért épültek, hogy az egyiptomi uralkodók örök lakhelyéül szolgáljanak. Létrejöttünkre az egyiptomiak hitvilága ad magyarázatot . A legnagyobb piramis Kheopsz fáraóé.

2.Az egyiptomiak vallása

A vallás az egyiptomi ember életének egyik legfontosabb része lehetett. Számos istenük közül kiemelkedett a Napisten. Mellett később Ozirisz vált a leginkább tisztelt istenné. A hagyomány úgy tartotta, hogy Ozirisz eredetileg fáraó volt. Felségével, Ízisszel együtt uralkodott. Oziriszt szerették az alattvalói, s ezért féltékeny és irigylett rá. Hogy a hatalmat megszerezze, megölte őt, a holttestét pedig elrejtette. Ízisz azonban megmentette a testet, és a többi isten segítségével elért, hogy Ozirisz feltámadjon. De Ozirisz már csak a halottak országában élhetett tovább, mint z alvilág királya. A templomokat  az istenek lakóhelyeinek tekintették. Belső helyiségeikben  őrizték az isten szobrát. Ide csak a papok lépettek be  Ők mindennap szertartásosan gondoskodtak az istenszobor ellátásáról: ételt, italt vittek neki, tiszta ruhába öltöztették , megfürdették.(Az egyiptomiak azonban gyakorlatiasak voltak: mivel a szobor nem fogyaszthatta el a finom ételeket , így a papok ették meg azokat.)

3.A túlvilág hite

Az egyiptomiak hittek abban, hogy az élet folytatódik a halál után. Először úgy gondolták , hogy csak a fáraónak van joga a túlvilági életre , később elfogadták , hogy minden egyiptomi részesülhet benne, ha méltó és igaz életet élt. A test épségének megőrzését a túlvilági élet elengedhetetlen feltételének tartották. Azt a célt szolgálta a múmia készítése. A holttest belső részeit eltávolították, majd bebalzsamozták, végül fehér vászoncsíkokkal körbetekerték. Az egyiptomiak a sírt az elhunyt lakhelyének tekintették. Ezért elhelyezték mellé mindazt, amire szerintük majd szüksége lesz a túlvilágon:ételt , italt és kedvelt tárgyait. Hitük szerint Ozirisz birodalmába nehéz volt bejutni. A halott lelke először isteni törvényszék elé került . Ott azt vizsgálták , hogy követtett-e el bűnöket a Földön. és voltak-e jó cselekedetei, vagyis hogy méltó-e a túlvilági életre. Szívét mérlegre tették,melynek másik serpenyőjébe az igazság jelképe került. Ha egyensúlyban maradt a mérleg nyelve , az elhunyt elindulhatott az örök boldogság felé. Ha az elkövetett bűnöktől a szíve nehéz volt, akkor a lelke megsemmisült.   

4.Tutanhamon sírja

Bár a fáraók sírjait építésükkor biztonságosnak hitték -és különféle varázslatokkal is védték -,a sírrablók még kifosztották azokat . Tutanhamon fáraó sírja az egyetlen , amely jóformán érintetlen maradt. Nem piramisból került elő, a kései fáraók ugyanis sziklába vájt sírokba temetkeztek a Királyok völgyében.

 

Nyilak animált GIFNyilak animált GIFNyilak animált GIFNyilak animált GIF Nézd meg a képeket is !!

 

A mappában található képek előnézete Egyiptomi Istenek